Widok szefów kuchni z namaszczeniem wsypujących zawartość słoików i torebek do garnków i naczyń, tajemne zaklęcia w oparach gotowania, pieczołowite odliczanie ziarenek, szczypta tu, dwie i pół łyżeczki tam... kogo nie fascynuje ten element przyrządzania jedzenia?
Nie na darmo "solą" czegoś określa się podstawę, esencję danego stanu, zjawiska, zawodu czy rzeczy. Można dłużej bądź krócej coś dusić czy peklować, można stosować cały wachlarz dodatków warzywnych, można też szkolić się u mistrzów w sprawianiu mięs i ryb, ale przyprawianie to chyba najbardziej indywidualna sprawa. I żadna kuchnia świata nie jest w tym momencie bardziej decyzyjna niż Ty sam wobec produktów i przyrządów Twoich. Do dzieła!
Chcemy zdradzić Wam, co stosujemy jako przyprawy i dlaczego właśnie one wydają nam się najodpowiedniejsze.
Samo zdrowie ☺
Imbir
Smak
ostry – kieruje w górę i na zewnątrz. Rozprasza zastoje
energetyczne
Termika:
ciepła
Pobudza krążenie. Wspomaga pracę płuc oraz jelita grubego. Ma
działanie uspokajające, przeciwdepresyjne, przeciwzapalne.
Skuteczny przy migrenie. Przyspiesza trawienie białka pochodzenia
zwierzęcego i zawartego w roślinach strączkowych.
Obniża
poziom złego cholesterolu, działa rozkurczowo i żółciopędnie.
Łagodzi stany zapalne i infekcje. Ma właściwości wykrztuśne, jest
więc idealna do leczenia zatok i płuc. Pobudza regenerację
wszystkich tkanek, działa przeciwalergicznie i mlekopędnie. Jest
też naturalnym źródłem żelaza, krzemu, sodu i tiaminy.
Cynamon
Smak
słodki – rozprowadza i nawilża
Termika:
bardzo ciepła
Zaraz
po goździkach jest przyprawą, która ma najwięcej
przeciwutleniaczy. Korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie.
Działa antyseptycznie i grzybobójczo. Przyspiesza przemianę
materii oraz reguluje pracę nerek.
Sól
himalajska
Smak
słony – kieruje w głąb, wzmacnia kości, oswabadza zastój
termika:
zimna
Mikroelementy
tej odmiany soli mają postać drobnych cząsteczek, dlatego komórki
Twojego ciała z łatwością je absorbują. Wzmacnia i odtruwa
organizm, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu, normalizuje
ciśnienie krwi, chroni przed chorobami reumatycznymi oraz
artretyzmem. Pomoże w razie stanów zapalnych stawów , wysypek
skórnych i cellulitu.
Amchoor
Smak
kwaśny – kieruje do wewnątrz i w dół. Sprzyja ochronie soków
ciała
Termika:
chłodna
Sproszkowane
mango; ususzone w słońcu, z miodowym zapachem i lekko kwaśnym
posmakiem. Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą
stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje
się dużą zawartością beta–karotenu, związku chroniącego
skórę przed działaniem promieni UV. Puder z mango zmiękcza mięso.
A Ty? Z czego korzystasz w swojej kuchni? Jakie przyprawy stanowią jej s ó l ?
A Ty? Z czego korzystasz w swojej kuchni? Jakie przyprawy stanowią jej s ó l ?
0 komentarze :
Prześlij komentarz