"Z czym to się je?" czyli skąd wziął się SMAK




Wszyscy wiemy co to Yin i Yang...

...ale czy każdy słyszał o teorii Pięciu Przemian?


Bierze ona swój początek w chińskiej medycynie.
Tamtejsi mędrcy najwcześniej zgłębili tajemnice cyklów ziemskich oraz zależności występujących w kosmosie.
  Filozofowie Państwa Środka nadali szczególne znaczenie żywiołom: 
drzewa, ognia, wody, ziemi oraz metalu.
My, jako ludzki obraz Wszechświata, również 
podlegamy jego prawom
i działamy zgodnie z odwiecznym porządkiem.

via: straying-silhouettes.tumblr.com

SMAK współgra z naturą

Pięć Przemian przeniesione na grunt odżywiania sprawia, że nasza dieta dopasowuje się do pór roku.
Jest ona harmonijna i dlatego odpowiednio przyswajana przez całe ciało.
Wielką uwagę poświęcamy właściwościom poszczególnych składników oraz kolejności ich dodawania. 
To sprawia, że wszystkie trafiają do odpowiedniego narządu i wpływają na jego pracę.
Połączenia w organizmie działają sprawnie, a my nabieramy właściwej 
wagi.
Tak skomponowany posiłek oszczędza wiele energii zużywanej na trawienie.

fot. Paweł Krzywoń –Majewski

Dbamy o to, aby produkty z których przyrządzamy potrawy nie miały nic wspólnego 
bolączkami współczesnej kuchni. 
SMAK to zero GMO, brak konserwantów i głębokiego mrożenia. 
Podobnie ze sztucznymi hodowlami i uprawami.
Zamiast tego używamy 
produktów odpowiadających porze roku i klimatowi w jakim żyjemy. Zastąpiliśmy zwykłą sól solą himalajską, a słodzić będziemy wyłącznie miodami i syropem ryżowym.





Chcemy naszą kuchnią utrwalać dobre nawyki żywieniowe. Chcemy dawać Wam radość, zdrowie i dobre samopoczucie. Chętnie podzielimy się na blogu nasza wiedzą i zaczerpniemy jej od Was. Wszelkie porady i opinie, krytyka i pochwalne peany będą mile widziane!



Share on Google Plus

About SMAK

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze :

Prześlij komentarz