Majestatyczne warzywo, ubóstwiane przez farmerów w Ameryce, na polskim gruncie kojarzy mi się z zawodami o Tę Największą, które rokrocznie wygrywał dziadek mojej znajomej z ogólniaka. Jego dynie były monstrualne, wygrywały nie tylko w Polsce, ale i Europie!
fot. Paweł Krzywoń Majewski |
Z dynią w kuchni można zrobić dosłownie wszystko. Placki, sałatki, nadzienia, karmelizowaną dynię z imbirem czy zupy z tysiącem różnych składników. my proponujemy Wam:
- krem dyniowy z olejem z pestek dyni [klik]
Teraz trochę książkowej wiedzy. Źródłem jak zwykle Paul Pitchford!
Dynia (termika: chłodna) w teorii Pięciu Przemian ma smak słodki, lekko gorzkawy; jest też zbawienna dla działania naszego organizmu – pomaga przy rozwolnieniach, egzemie czy obrzękach, czyli wszystkich stanach związanych z wilgocią. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi – stosuje się ją w cukrzycy i hipoglikemii. Pomaga w astmie oskrzelowej i dobrze wpływa na funkcjonowanie trustki. Odrobacza jelita, ale na to akurat najlepsze są jej ziarna!
Nasiona dyni: (termika: neutralna). Słodko-gorzkie. Działają na okrężnicę, mają działanie moczopędne. Są bezlitosne dla panoszących się tasiemców i obleńców. Dobre także na chorobę lokomocyjną! Cenne żródło cynku i kwasów tłuszczowych omega-3. Garść nasion pokrywa dzienne zapotrzebowanie; UWAGA! warto uprażyć je wcześniej, bo już kilka minut na rozgrzanej patelni czy w piekarniku usuwa z ich powierzchni szkodliwe pałeczki okrężnicy Escherichia coli.
Jaki jest Twoje ulubione zastosowanie dyni? Podziel się z nami w komentarzu, przyślij przepis na smak.wro@gmail.com!
0 komentarze :
Prześlij komentarz